We mogen weer naar het toneel en theater 

Na lange tijd is alles weer bijna helemaal bij het normale. Zo zijn ook de theaters weer toegankelijk voor het publiek en kan er weer volop gerepeteerd worden. Hoe goed de oplossingen soms ook waren, maar fysiek repeteren is toch anders dan alles wat digitaal werd gedaan. In deze blog lees je alles over de impact van de afgelopen periode en de ontlading van de heropening van onze culturele sector. 

Wat heeft de sluiting allemaal teweeg gebracht? 

Net als bij de sluiting van de horeca heeft de sluiting van theater en toneel een hoop teweeg gebracht. Het zij uitlaatkleppen voor mensen die na een week hard werken wel eens even de deur uit willen en willen genieten van een van de voorstellingen die er gegeven worden. Toen de deuren moesten sluiten was dat in het begin nog niet eens zo heel erg merkbaar.

Maar naarmate de tijd verstreek werd het wel steeds meer zichtbaar voor de maatschappij. Mensen hadden geen uitlaatkleppen meer. En dat was heel goed te merken aan het chagrijn dat begin toe te nemen. Mensen gingen in de weerstand en pikten het allemaal niet meer. Hierdoor kwamen allemaal niet legale voorstellingen boven drijven. De mensen hadden dat nodig. 

Wat was de impact op de maatschappij toen alles weer open mocht? 

Toen er bekend werd gemaakt dat alles weer open mocht, nadat er een getouwtrek plaats had gevonden van het welles en nietes die niemand meer zal vergeten, was de opluchting heel groot. Natuurlijk begint het allemaal nog met restricties. Eerst een gedeelte van de zalen gevuld, maar het begin was er weer. En dat was heel goed te merken, want de kaarten die beschikbaar waren vlogen als broodjes over de toonbank.

Ook de verschoven voorstellingen werden druk bezocht. Mensen werden langzaamaan weer wat vrolijker. Ook voor de artiesten die gingen performen hadden er weer helemaal zin in, want ze hadden al genoeg thuis gezeten. 

Waarom was er dan toch nog angst? 

Naast alle vreugde bleef er toch ook nog wel een groot deel angst bestaan. Angst dat het allemaal weer tijdelijk zou kunnen zijn. De angst dat het allemaal weer zou stoppen en de angst dat er weer een nieuwe lockdown zou komen, want er was immers al zo vaak en zoveel beloofd dat niet waar gemaakt kon worden. 

De angst die er heerste was terecht. Uiteindelijk bleek deze angst gelukkig niet nodig te zijn. Naarmate de tijd verstreek werd de angst op herhaling ook minder. En als je nu heel goed kijkt, dan is het soms alsof deze periode nooit voor is gekomen en alsof het nooit anders is geweest als dat het nu is. 

Is de angst voor herhaling nu nog reëel? 

Op dit moment is er geen enkele reden om nog angst te hebben voor een herhaling van zo een periode van lange sluiting. Als het goed is is er genoeg geleerd om alles open te kunne houden bij een volgende uitbraak. 

We mogen weer naar het toneel en theater 

Waarom gebruiken we zo vaak de uitdrukking Carpe diem? 

Carpe diem is een uitdrukking die best vaak gebruikt wordt, maar waarom wordt deze eigenlijk zo vaak gebruikt? Is dat omdat het gewoon een hele populaire uitspraak is, of is dat juist omdat er een hele mooie betekenis achter zit? In deze blog lees je alles over de carpe diem betekenis. 

Wat houdt de uitdrukking carpe diem precies in? 

Als je het hebt over de uitdrukking van carpe diem, dan is het zo dat je deze eigenlijk eerst eens zou moeten vertalen om een beetje een idee te krijgen van wat er mee wordt bedoeld, De carpe diem betekenis letterlijk vertaald is pluk de dag. Pluk de dag wil eigenlijk zeggen dat je van iedere dag een hele goede dag moet maken. Wat er ook op je pad komt. 

Hoe pluk je de dag? 

Als je de dag wil plukken, dan is het verstandig als je ervoor zorgt dat je niet al te veel verplichtingen hebt. Doordat je veel verplichtingen hebt word je vaak meegesleurd in de dagelijkse dingen waarvan je denkt dat ze allemaal nodig zijn.  Maar als je stil gaat staan bij wat er echt moet en wat juist niet kom je al snel tot de conclusie dat je veel te veel hooi op je vork neemt om ook nog te kunnen genieten. 

Waarom gebruiken we zo vaak de uitdrukking Carpe diem? 

Een cultureel dagje, ontdek de Kunstveiling

Als je er een keer een dagje op uit wil gaan en je wil een keer iets anders gaan doen als een wandeling door het park of het bezoeken van een museum, dan zou een bezoekje brengen aan een kunstveiling ook heel erg leuk zijn. In deze blog lees je alles over het bezoeken van een kunstveiling. 

Wat kun je bij een kunstveiling allemaal doen? 

Bij een kunstveiling is het niet zo dat je alleen maar kunstwerken kunt kopen. Natuurlijk is dat wel het uiteindelijke doel om bezoekers een mooi kunstwerk te laten kopen bij het bezoeken van de kunstveiling.

Maar voordat de veiling gaat beginnen is het mogelijk de catalogus in te zien of door de expositie heen te lopen en de kunstwerken van dichterbij te bekijken. Mocht je interesse hebben in een van de kunstwerken kun je plaatsnemen bij de veiling en gaan bieden. Maar als je dat niet wil is dat ook prima, dan kun je na het bezoeken van de expositie gewoon weer weggaan. 

Wat is het grote verschil tussen een museum en een kunstveiling? 

Bij een museum kom je om de stukken te bewonderen. In sommige gevallen is het mogelijk een schilderij of kunstwerk te kopen, maar dit gebeurt dan tegen een vooraf vastgestelde prijs. Bij een veiling is het de bedoeling dat je gaat bieden op een kunstwerk.

Een cultureel dagje, ontdek de  Kunstveiling

 

Tv-programma’s terug kijken

Waar je vroeger een videorecorder nodig had ik niets te missen van je favoriete televisieprogramma’s, zo makkelijk gaat het tegenwoordig. Als je een programma terug wil zien =, dan is dat vaak al met een druk op de knop voor elkaar. Daar komt geen opname meer aan te pas. In deze blog lees je alles over hoe je programma’s terug kunt kijken. 

Hoe kun je tv-programma’s terug kijken?

Tegenwoordig maken bijna alle huishoudens gebruik van digitale televisie. Met de komst van de digitale televisie werd de videorecorder en de dvd-speler in een klap overbodig. Het was niet meer nodig om programma’s op te nemen, want je kan ze gewoon tot een week terugkijken.

Terug kijken kun je doen door het betreffende programma te selecteren in de televisiegids. Wanneer je deze selecteert kun je kiezen voor de optie kijken vanaf het begin als het programma al bezig is, of je kunt kiezen voor de optie terug kijken. Op die manier is het mogelijk meteen te genieten van je favoriete programma. 

Lang leve de liefde gemist? Geen zorgen, je scrolt gewoon even terug in de digitale televisiegids en je kunt meteen genieten van lang leve de liefde zonder dat je allemaal vooraf geplande opnames hoeft te doen. 

Tv-programma’s terug kijken

Weten wanneer het open is? Bel gewoon even!

Vroeger kon je niet weten open is of niet. Tegenwoordig kun je gewoon op internet kijken en dan staan de openingstijden meteen voor je neus. Mocht dit niet het geval zijn, dan kun je daar nog wel op andere manieren achter komen. In deze blog lees je meer over hoe je erachter kunt komen of iets nog open is of niet. 

Wat zou je kunnen doen om erachter te komen of iets nog open is of niet? 

Als je erachter wil komen of iets nog open is, dan zou je kunnen bellen, maar voordat je dat kunt doen moet je een telefoonnummer zoeken. Als je dat nummer gevonden hebt dan kun je bellen en informeren naar de openingstijden. 

In sommige gevallen kan het nog makkelijker en dat is zoeken op het internet. Als je gaat zoeken dan vind je vaak vanzelf de openingstijden erbij. In sommige gevallen bij bijvoorbeeld feestdagen kan er wel eens genoteerd staan dat de openingstijden af kunnen wijken. In zo een geval is het verstandig om dan alsnog even te bellen en te gaan informeren naar de actuele openingstijden. Zo weet je zeker dat je niet voor een dichte deur zal komen te staan. 

Weten wanneer het open is? Bel gewoon even!